Fredag 12/2

        DATUM: 2010-02-12 TID: 15:46:59


Idag ar det fredag och den har veckan har gatt sjukt fort. Dagarna spenderar vi med barnen, och de flesta eftermiddagar sa aker vi och koper frukt till dem och sen aker vi dit for att borsta deras tander, tvatta dem och ge dom hudlotion. Det ar alltid totalt kaos nar man umgas med barnen men det blir lattare ju tryggare man blir i spraket samt att vi lar oss att ”ryta till” ordentligt. Vi far till och med sla barnen om vi vill (konstigt jag vet) men det gor vi ju saklart inte. Den har veckan har nagra av familjerna i byn flyttat (de lever som zigienare, ett resande folk) sa da har vi forlorat nagra elever. Det ar sorgligt at veta att vart dom an kommer sa finns ingen annan mojlighet till skolgang. Det blir tomt i klassen nar nagon helt plostligt fattas.


Varfor lamnar mammorna sina barn ensamma sa tidigt i livet? Jo mammorna bryr sig (oftast) om sina barn men saknar ”kunskapen” om hur en uppfostran ska ga till. De forstar inte meningen med narhet, karlek, hygien, uppfostran, disiplin for att de sjalva aldrig fatt vara med om nagot av det under deras uppvaxt. Flickor ar inte vatten varda i fattiga familjer sa ibland later de bebisen svalta till dods under sina forsta manader for att senare slippa ta hand om flickan, da flickans foraldrar maste betala stora summor vid giftemal etc. Vissa av de bebisarna har turen som har syskon som istallet tar sig an dem. Manga basti-kvinnor behover jobba for att overleva, de kanske gor smycken, syr, eller tigger om dagarna. De maste helt enkelt lamna sina barn for att kunna tjana pengar.


Papporna i hemmet ser man aldrig ens tala med sina barn, men detta ar naturligtvis olika. OBS! Vissa foraldrar alskar saklart sina barn men tvingas lamna bort dem for att fa ett ”fungerande” liv. De vet inte battre om hur man ska ta hand om ett barn, de vet inte vardet i omtanke och karlek. Man har tur om man har ett syskon, vi ser ofta barn som lamnas i den gassande solen, ensamma i timmar som skriker och grater men som vi ej far rora, mammorna tror att vi ”for otur med oss” eller nagot. Ramlar barnen sa finns ingen dar att ta upp dom om inte storasyster finns i narheten.


Det ar valdigt svart for storasyskona som alltid maste slapa pa minst ett syskon som annu inte lart sig ga. De vill sa garna sitta med pa lektion och lara sig men blir alltid distraherade av ett gratende syskon som maste tas hand om.


Barnen ater inte, tvattas inte och torkar sig i rumpan med det narmaste skrapet som ligger brevid pa marken, det kan vara allt fran ett tidningspapper till ett urtuggat tuggummi och barnen ater pa ALLT och jag menar verkligen ALLT. Igar tog jag ifran en liten tva aring som gick och tuggade pa, hor och hapna, ett RAKBLAD.


Nar barnen tvattat handerna sa torkar de sig i den sopfyllda sanden for att torka sig. De ar helt omedvetna om halsorisker och den enklaste hygien.   
Idag anvande jag mina ballonger i klassen for att lara farger och blasbubblor som en beloning for ett bra arbete. De blev sa lyckliga nar de fick springa runt och fanga bubblor efter lektionen. Vi jobbar ocksa mycket med (egna, hemmagjorda) memory-kort vilket har visat sig vara succe. Forsoker lara bade farger, figurer, siffror och bokstaver genom att sitta i ring och spela memory-spel. Som ni sett fran bilderna sa har min klass inget direkt "klassrum" sa vi sitter pa en filt under ett trad mitt pa marken. Hundar, kossor, getter och hons springer runt oss och manga nyfikna vuxna kommer och staller sig for att kolla pa. De manniskorna maste man lyckas jaga bort for att kunna halla en lyckad lektion.  


Tva av vara volontarer har akt hem och sa har det kommit en ny tjej fran Norge och imorgon kommer det en tjej till. Vadret ar olika, mornarna svala, dagarna varma och ibland blir natterna ganska kalla faktiskt. Men det blir varmare och varmare for varje dag nu.Imorgon aker vi till en annan stad for att pa sondag aka pa tiger-safari i jungeln. Bilresan ska ta cirka 6 timmar och jag forvantar mig manga spyor pa vagen dit.  Inte sakert att vi far se tigrar men sakert manga andra djur. jag hoppas iaf pa att fa se en stor bengalisk tiger nara var jeep. ska iaf halla tummarna.
Nasta vecka kommer fler bilder upp tankte jag. Har hittat ett internet med tidernas samsta internet men det ar battre an inget. 


Saknar er!!! fortsatt kommentera, blir sa glad!
  

6 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkKommentarer
Postat av: Ida, Emma, cattis och Hasse

Åh, barnen lär tycka att du är den BÄSTA läraren som man får blåsbubblor av och spela spel med.

Du är så duktig Jo!

Vi älskar dig!'

Puss från oss<3

2010-02-12 @ 16:17:54
Postat av: Rickard

Tänk vad mycket man kan göra för en annan människa :) En hjälpande hand är så mycket värd. Blir så glad och stolt över att du hjälper så många barn i nöd :) Men saknar dig här hemma. Hoppas du får syn på en tiger. Det vore super.. Ta en sån bild som jag har över min säng. DÅ blir jag impad ;) Puss och kram

2010-02-12 @ 20:21:29
Postat av: mamsen

Älskade Josse!!Vad du är duktig!! Blir så stolt när jag läser hur du arbetar med barnen!! De har tur att du finns hos dem.

Så interessant att läsa om familjerna, du lär oss mycket! Fortsätt att berätta.Några frågor:

Finns det tillräckligt med vatten för fam.?

Finns det ngn. växtlighet?Har mailat har du fått det?

Älsakar Dej och beundrar Dej!!!!

Kraaaamar mamma

2010-02-13 @ 09:14:52
Postat av: sofie

Tjo syster!!Fy fan vilket liv de lever. Man kan ju undra varför djur tar bättre hand om sina ungar än vad vissa människor gör.

Vilma växer så det knakar och kan fästa blicken nu. Väntar på det första leendet.Allt går bra, förutom att mina bröstvårtor ser ut som två sprängda gelehallon! Det gör sååå ont =(På måndag skall vi till SVT och TV4 Nyhetsmorgon och prata om Hemsjukvården.

6 på morgonen skall vi vara där, tjoho vad fin man kommer att vara !! Ha ha!Saknar dig massor, du får säga till vart jag skall skicka alla bilder om du nu inte kan läsa min blogg.

Lycka till och hoppas att du får se några tigrar.Grrr/ Sofie

2010-02-13 @ 13:54:15
URL: http://denstarkastestjarnan.blogg.se/
Postat av: Pappa

Hej gumman. Du är fantastisk som gör ett sånt hedervärt arbete med sån kärlek för barnen. Var hemma hos Vilma idag lördag och fikade med sofie, tittade på film från Italien. I kväll sover Biffen och Laban vid mina fötter för jag är hundvakt tills på måndag eftersom Sofie och Peter åker in till Stockholm och ska bo på hotel tills på måndag. Dom ska vara med på Tv1 och ev TV4 berätta i morgonsoffan om det som hänt.

Men detta vet du nog redan :)älskar dig

pappa

2010-02-13 @ 22:48:09
URL: http://www.mckillen.se
Postat av: mamsen

Stoooor KRAM på Alla hjärtans dag!!

Ser fram emot bilder på tigrar...

Sköt om Dej!!

ÄLskar dej stumpan kram igen från din mamma!

2010-02-14 @ 09:59:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback