Kamp mot Försäkringskassan

        DATUM: 2009-12-29 TID: 20:42:27

http://playrapport.se/video/1830175#/video/1830175


http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1417794


”Vid en samlad bedömning av praxis finner Länsrätten att det finns situationer där det kan vara aktuellt att göra undantag från kravet på att en försäkrad som är arbetslös ska vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att ha rätt till sjukpenning de första 14 dagarna i en sjukperiod”, skriver Länsrätten i sitt beslut, och fortsätter:

”Det framstår enligt Länsrättens mening inte rimligt att kräva att Sofie i denna situation – dagen efter att hennes son avlidit – skulle ha anmält sig till Arbetsförmedlingen som arbetssökande.”


Rasar efter att ha sett nyhetsinslagen om försäkringskassans idiotiska beslut om att överklaga min systers rätt till sjukpenning efter Victors bortgång. Enligt försäkringskassan skulle Sofie gått och anmält sig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen samma dag eller senast dagen efter som Victor gick bort. När hon inte gjorde detta förlorade hon sin rätt till ersättning. Med hjälp från en familjemedlem överklagades beslutet och de vann över försäkringskassan. 

Igår kom ett brev om att en överklagan gjorts till kammarrätten. Försäkringskassan vägrar ge upp i denna kamp om beviljad ersättning.

Tidigare ikväll visades inslag om detta både på SVT och TV4 nyheterna (klicka på länkarna ovan för att se inslagen igen.)

Jag blir arg, på regler och lagar, men mest på denna brist av medmänsklighet. Jag blir inte minst orolig för sorgsna Sofie som med sin höggravida vackra mage ska behöva tänka på skit som denna. Orolig för Peter som jag vet sörjer sitt barn så otroligt. Att ens mehöva ödsla tid och tankar på dessa IDIOTER som sitter på försäkringskassan och leker Gud över folks liv. Det är SJUKT och omänskligt att sparka på små människor som redan ligger!

Imorgon kommer det ut artiklar i 3 tidningar, Dagens Nyheter, Expressen och Uppsala Nya. 
Missa inte det! 


Kommentarer från DN:s artikel. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-sjukpenning-efter-sonens-dod-1.1020507)

"Jag skulle vill se alla personer som reagerar och kritiserar folk som är sjuka om de själva har cancer eller nån annan sjukdom vad de egentligen vad skulle säga.
Det är lätt att kritisera och leka med sjuka när själv har bra hälsa och tjock plånbok."

"Bort med paragrafryttare och in med empatiska kloka människor!!"

"Helt sjukt är vad detta är! Så totalt inhumant av de på Försäkringskassan som har beslutat om detta. Vad är det som pågår egentligen?
Kammarrätten snälla ta rätt beslut nu och låt inte myndighterna trampa på den stackars kvinnan som förlorat sitt barn!


 Kommentarer från artiklel i SVD (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sonen-dog-mamma-nekas-sjukpenning_4004257.svd)

"I dagens samhälle finns inte möjligheter att ta mänskliga hänsyn. Medmänsklighet finns inte i den moderata vokabulären."

"Nångång måste man ställa sig upp igen." --> Men kanske inte dagen efter att ens son dött i ens armar?"

"Sjukersättning har alla rätt till. Så det handlar inte om "hon var så fattig att hon inte klarade sig i 14 dgr" utan att hon har rätt till sjukersättning pga av att hon saknade arbetsförmåga."

2 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkKommentarer
Postat av: En medmänniska

Tack Josse att du la ut länkarna till inslagen här. Man finner inga ord.. gråtfärdig efter ha sett Sofie och Peter o Victors rum, Victors saker, alla bilder m.m.Fan..om man bara kunde hjälpa er =(

Hoppas ni och morfar Christer har orken att kämpa vidare.

All min styrka till er.Malin

2009-12-29 @ 23:32:04
Postat av: Annika

Hej, ja, man blir ju helt galen på dessa regler. Jag läste för några månader sedan att det finns en lagändring på gång: att du automatiskt ska få sjukskrivning 10 dagar efter närståendes dödsfall. Ungefär så tror jag det var och jag hoppas det blir så. Det är helt galet att behöva ställa sig till arbetsmarknadens förfogande dagen efter en sån tragedi. Men - det är ju tyvärr så att regler är regler. JAg har själv jobbat på myndighet och det är INTE lätt att sätta sig över den här typen av regler även om man vill det av hela sitt hjärta. Däremot kan man ju som handläggare vara ödmjuk och till exempel inte formulera sig som Sofies handläggare gjorde på FK. JAg är inte förvånad över att FK går vidare med ärendet. Det är praxis. Och jag tycker på sätt och vis att det är bra. Det ger uppmärksamhet och kanske gör att en ändring snabbare kommer till stånd. Förstår att det är skitjobbigt för Sofie och Peter men hoppas att det för något gott med sig i slutändan.

2009-12-30 @ 12:10:35
URL: http://dagarmedhedda.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback