Gott nytt år kära läsare!

        DATUM: 2009-12-31 TID: 12:50:09
Idag är det nyår. Av någon anledning så har jag inte lust att göra någonting. Är bjuden lite hit och dit men jag har nu efter mycket om och men bestämt mig för en lugn nyårsafton ute i Krägga med Sofie, Peter, äldsta syrran Therese, hennes sambo Frunk plus två vänner från Märsta.
Vi kommer nog ta några turer till graven och det känns viktigare för mig än att bara festa med mina kompisar.

Jag önskar er alla en mycket trevlig dag/kväll/natt. Själv hoppas jag att 2010 blir tusen gånger bättre än mardrömsåret 2009. 

HAPPY NEW YEAR!! 
2 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalinkexpressen

        DATUM: 2009-12-30 TID: 00:20:03

http://www.expressen.tv/nyheter/1.1828961/sofie-nekas-pengar-det-ar-som-de-skrattar-at-en0 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkKamp mot Försäkringskassan

        DATUM: 2009-12-29 TID: 20:42:27

http://playrapport.se/video/1830175#/video/1830175


http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1417794


”Vid en samlad bedömning av praxis finner Länsrätten att det finns situationer där det kan vara aktuellt att göra undantag från kravet på att en försäkrad som är arbetslös ska vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att ha rätt till sjukpenning de första 14 dagarna i en sjukperiod”, skriver Länsrätten i sitt beslut, och fortsätter:

”Det framstår enligt Länsrättens mening inte rimligt att kräva att Sofie i denna situation – dagen efter att hennes son avlidit – skulle ha anmält sig till Arbetsförmedlingen som arbetssökande.”


Rasar efter att ha sett nyhetsinslagen om försäkringskassans idiotiska beslut om att överklaga min systers rätt till sjukpenning efter Victors bortgång. Enligt försäkringskassan skulle Sofie gått och anmält sig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen samma dag eller senast dagen efter som Victor gick bort. När hon inte gjorde detta förlorade hon sin rätt till ersättning. Med hjälp från en familjemedlem överklagades beslutet och de vann över försäkringskassan. 

Igår kom ett brev om att en överklagan gjorts till kammarrätten. Försäkringskassan vägrar ge upp i denna kamp om beviljad ersättning.

Tidigare ikväll visades inslag om detta både på SVT och TV4 nyheterna (klicka på länkarna ovan för att se inslagen igen.)

Jag blir arg, på regler och lagar, men mest på denna brist av medmänsklighet. Jag blir inte minst orolig för sorgsna Sofie som med sin höggravida vackra mage ska behöva tänka på skit som denna. Orolig för Peter som jag vet sörjer sitt barn så otroligt. Att ens mehöva ödsla tid och tankar på dessa IDIOTER som sitter på försäkringskassan och leker Gud över folks liv. Det är SJUKT och omänskligt att sparka på små människor som redan ligger!

Imorgon kommer det ut artiklar i 3 tidningar, Dagens Nyheter, Expressen och Uppsala Nya. 
Missa inte det! 


Kommentarer från DN:s artikel. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-sjukpenning-efter-sonens-dod-1.1020507)

"Jag skulle vill se alla personer som reagerar och kritiserar folk som är sjuka om de själva har cancer eller nån annan sjukdom vad de egentligen vad skulle säga.
Det är lätt att kritisera och leka med sjuka när själv har bra hälsa och tjock plånbok."

"Bort med paragrafryttare och in med empatiska kloka människor!!"

"Helt sjukt är vad detta är! Så totalt inhumant av de på Försäkringskassan som har beslutat om detta. Vad är det som pågår egentligen?
Kammarrätten snälla ta rätt beslut nu och låt inte myndighterna trampa på den stackars kvinnan som förlorat sitt barn!


 Kommentarer från artiklel i SVD (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sonen-dog-mamma-nekas-sjukpenning_4004257.svd)

"I dagens samhälle finns inte möjligheter att ta mänskliga hänsyn. Medmänsklighet finns inte i den moderata vokabulären."

"Nångång måste man ställa sig upp igen." --> Men kanske inte dagen efter att ens son dött i ens armar?"

"Sjukersättning har alla rätt till. Så det handlar inte om "hon var så fattig att hon inte klarade sig i 14 dgr" utan att hon har rätt till sjukersättning pga av att hon saknade arbetsförmåga."

2 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalinkäntligen över.

        DATUM: 2009-12-27 TID: 20:07:44

Nu är de juligaste dagarna över. Det är söndag och jag sitter hemma efter en dag på jobbet och bara tar det lugnt. Julen har varit full av känslor, glada, ledsna och arga. Julen har spenderats ute i Krägga hemma hos Sofie och Peter. Vi har ätit gott, delat ut klappar, tagit långa promenader och bara umgåtts med varandra. Vi har varit många turer ut till Victor och på julaftonskvällen gick vi på midnattsmässan i Kalmar kyrka.

Vi har hållt humöret uppe så gott vi kunnat fastän vi alla trippat på tå för varandra och haft gråten i halsen mesta dels av tiden. Det är inte lätt att hålla sams i ett och samma hus där alla delar på en sor sorg. Risken att någon  råkar säga något fel är stor. Minsta lilla kan utlösa det värsta.

Nu är i alla fall julen över och nästa jul har vi ett nytt litet liv att ta hand om. Då blir det nog annorlunda..

Jag hoppas ni haft en mysig helg tillsammans med era älskade och jag önskar er god fortsättning på det nya året.

Varma kramar Josse


3 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkJulaftons morgon

        DATUM: 2009-12-24 TID: 11:20:42

Vaknade med klumpen i magen. Gick upp och möttes av en fin frukost uppdukad på bordet. Vi såg på Disneys jul och åt gott men klumpen växte sig större. Duschade och gjorde mig iordning. Snart ska jag ut till Krägga, till Sofie och Peter och resten av familjen. Vill bara sätta mig i Victors rum, sjunga en julsång och önska att han hör. Att tänka tillbaka på förra julen är att plåga sig själv, så de tankarna ska hållas borta så gott som det går.

Idag kommer vara en jätte svår dag för oss alla. Men vi måste göra det bästa vi kan utav den. Julen är en tid för kärlek och med tanke på alla kärlek Victor givit oss är det inte mer än rätt att skapa denna känsla för hans skull.

God jul på er allihop. Ta hand om era familjer och nära, livet är kort, man kan aldrig älska för mycket! Ta vara på varandra medans ni har möjlighet att göra så.


Mycket kärlek önskar Josse
7 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkVi som står brevid.

        DATUM: 2009-12-21 TID: 22:26:28

Tänkte skriva lite om hur det var under Victors sjukdoms-tid att  som utomstånde aldrig veta hur man skulle bete sig eller säga för att vara till någon hjälp. Man kände sig ofta väldigt hjälplös och otillräcklig. Jag tänkte skriva lite om det i detta inlägg så ni får en inblick från en annan sida. Just detta "vi som står brevid" är något jag ska fortsätta skriva om, om intresse finns att läsa, för jag vet att det finns många där ute som befinner/befunnit sig i samma situation som jag själv gjort, vi som står brevid.  
 

När Victor blev sjuk så förändrades mycket. Det gjorde att varje dag blev en orolig dag. Jag var orolig för honom men inte minst för min syster och svåger. Sofie och Peter befann sig mitt i kaoset, vi nära hölls hela tiden på en skör tunn tråd av oro. Varje dag planerade man sina samtal, när skulle man ringa, vad skulle man säga, kunde man gråta om man ville? Varje kväll skickade man ett meddelande som man sen ångrade. Skrev man något fel? Var man för ledsen eller för glad? Man visste inte alls hur man skulle bete sig för att vara till hjälp eller för att visa att man fanns där för dom. Så mycket man ville säga men inte vågade. 
Jag minns specielt de gånger jag ringde på tio-rasten i skolan. Man ringde alltid först till sjukhus-rummet, inget svar, då ringde man Sofies mobil, inget svar, Peters mobil, fortfarande inget svar. Till slut stod man där med gråten i halsen av oro att något kanske hänt och att det var därför de inte svarade. När de sen ringde var man irriterad för att det tagit flera timmar att ringa upp. Förstod de inte att vi var oroliga? Sen skämdes man igen för att man blev irriterad. Självklart hade inte de tid att sitta i telefonen hela tiden för att uppdatera oroliga familjemedlemmar (tack och lov startades sedan bloggen). 

Jag har full förståelse för de gånger de inte orkade ringa upp, inte orkade svara på fler samtal. Tillslut satt jag där själv i rummet, mobilerna ringde och man drog utmattad ut sladden på rums-telefonen efter 200e ringningen. Alla som ringer menar ju såklart väl men man blir nästan galen av att höra sig själv upprepa samma sak om och om igen till hela släkten plus vänner som ringer och vill veta hur det står till.


Jag åkte till sjukhuset så ofta jag kunde, efter jobbet och på helger. Men utan bil var det inte lätt och det dåliga samvete man fick och faktiskt fortfarande har var/är olidligt. På nätterna grämade man sig till sömns. Tänkte på hur de hade det där i en sjukhus sal. Min älskade syster som alltid funnits där för mig befann sig nu i en situation så svår att inget jag gjorde kunde göra någon skillnad för henne. Samma sak då, precis som nu. 

Det tog ett tag, iaf för mig, att förstå hur pass allvarligt sjuk Victor faktiskt var. Han var alltid så pigg och glad att man många stunder glömde bort sjukdomen som härskade i hans kropp. Jag hade aldrig ett tvivel i världen på att han inte skulle klara sig. Tänkte jag ens så mycket som tanken så skämdes jag så jag höll på att dö själv. Jag var så övertygad att jag i många perioder var mer orolig för Sofie än för Victor. Victor hade ju sin mamma och pappa, men vem hade dom? Jo varandra men tro mig, vi såg alla att det tog hårt på dem båda att vistas där på sjukhuset tillsammans och att dela samma smärta. Det var där vi andra ville komma in, men hur utan att inkräkta?

Vi är fortfarande många som bara står brevid. Delar samma smärta men kan inte göra mycket för att göra skillnad. Sörger så pass mycket att vi endast orkar kämpa för att hålla de som står ännu närmre uppe.
Vi är mostrar, fastrar mor/far-mödrar, syskon och vänner. Vi är de som önskar vi kunde göra skillnad men som bara kan stå brevid och just önska. 
 

Hjälplöshet, oro och ständigt dåligt samvete. Tre känslor/tillstånd man kan sätta ihop till en vardag man levde i under många månader då Victor behandlades. Hopp, glädje och positivitet fick också en ny mening under dessa månader men det skriver jag om en annan gång. 

Godnatt. J 
 

     
7 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalinkvaken

        DATUM: 2009-12-21 TID: 07:51:26
Vaken efter en jobbig natt full med mardrömmar. Blir värre ju närmare julen kommer. Nu är det dags för jobbet. Ikväll  är det avslutning för barnen. Mysigt för dom :)

Hörs senare. Ha en topen måndag!
0 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkNär du försvann..

        DATUM: 2009-12-16 TID: 22:22:30


När du försvann, slocknade då en stjärna?
Försvann då en ängel från himlens skara?

Grät någon i saknad medans du fanns hos oss?
Blev den saknaden för stor att du tillbaka togs?

När du försvann från oss, tändes då en stjärna?
Fick himlen tillbaka en till sin änglaskara?

Tystnade gråten men ersattes av vår?
Fick himlen hem en liten ängel nä du försvann från vår jord?

3 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalink8 månader

        DATUM: 2009-12-14 TID: 17:16:438 månader har nu gått.
För mig är det helt obegripligt hur fort tiden har gått sedan Victor lämnade denna värld. 

Kom precis hem från graven, där var jag en stund och tände ljus och sjöng "du är det finaste jag vet", krokodil-sången" och Victors och min egna favorit "pannkaka pannkaka-sången". 

Ljusen lyste svagt men vackert i mörkret och jag sjöng högt och tydligt för att vara säker på att han hörde mig.  

När jag kysste hans sten innan jag skulle gå så hördes ljudet av en helikopter flyga någonstans över åkrarna.
Då föll mina tårar av saknad av min systerson. Då mindes jag hans pekande och hans vackra lilla röst som sa "koppe" när ljudet från helikoptern närmade sig.
Då kändes verkligen känslan av smärta i mitt hjärta. Men jag kan ta vilken smärta som helst för jag vet i alla fall att Victor är fri från sin. 

Moster saknar sin hjärtevän! 

30/4-09


4 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkJulbord

        DATUM: 2009-12-12 TID: 19:29:04

Igår var jag på trevligt julbordmed Rickards pappas företag Kimbys på Aronsborg. Själva stället är ju urmysigt med vacker lounge och stor "fest-sal". Vi åt tills vi nästan rullade, drack snapsar och fina viner. Middags underhållningen var jätte bra och alla sjöng, dansade och hade det jätte trevligt. När vi var lagom färdigjästa och lite förfriskade så bar det av ner till baren. Där dansade vi och hade roligt ända in på småtimmarna.

   

  

  

 

 

2 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
PermalinkMinnen kommer och går..

        DATUM: 2009-12-09 TID: 17:38:12

Dessa tankar..

Så mycket oro under några dagar som man knappt minns. Vi gick alla på helspänn efter ett besked som var så svårt att ta in att vi alla förnekade det in i det sista. I ett rum befann sig Sofie, Peter och Victor, i ett rum lite längre bort ställdes 2 extra sängar in, där sov jag, mamma och storasyster Therese. Där sov vi, jag vet inte hur många dagar. Kanske bara ett par, eller var det en vecka? Ibland satt någon av oss uppe hela natten, drack te och grät. Jag minns att det inte fanns aptit för annat än kaffe och te. Ibland låste vi in oss i "ungdomsrummet" för att lyssna på låtar, kolla på tv eller för att sjunga. Vi behövde komma bort från verkligheten, men ingen vågade lämna sjukhuset ifall det hemska skulle ske snart.
Therese behövde åka till Västerås för att jobba, vi sprang med henne ner en bit på vägen, skildes åt och sprang fort upp till avdelningen igen. Efter en halvtimme dök Therese upp, hon kunde inte tvinga sig själv på tåget. Hon grät och ångrade sig att hon tänkt åka. Det var tur att hon stannade, Victor dog morgonen efter..

Minnen kommer och går. Jag minns alla de gånger panik ångesten kom och jag tog hissen ner till garagevåningen. Utanför sjukhuset stod jag och rökte och grät om vartannat. Ringde ibland någon för att få någon slags bekräftelse på om det var sant eller inte. På vägen upp stirrade jag in i hiss-spegeln utan att se mig själv i den.


Några veckor innan (??) så sov jag med mamma nere i lägenheten, vi visste då att Victors provsvar såg dåliga ut och jag och mamma var alltid lika rädda för att få ett samtal där vi befann oss nere på stan. Vi pratade några gånger om hur det skulle gå till om vi behöve komma fort upp till sjukhuset. Vi bestämde oss för att om det skulle hända så skule vi nog fort hitta en taxi.
En morgon så väckte mamma mig, hon såg på Nyhets morgon på tv4. Där uppträdde en moster med sin systerson. De sjöng och spelade gitarr. Mamma grät och tänkte på hur jag och Victor kanske någon gång i framtiden hade gjort detsamma tillsammans, hans och jag.
Vi grät tillsammans och sen ringde det på min mobil. Det var Peter som ringde och lät väldigt upprörd.
"Läkarna vet inte hur illa det är, men de sa att det var så illa att ni kan han somna och inte vakna upp, han ska ner på röntken nu". 

Jag gav telefonen till mamma och slängde mig ur sängen. Hjärtat gick panikfort och gjorde ont inne i mitt bröst. Sen sprang vi. Jag sprang och hörde knappt mamma som skrek "Josse spring bara dit, jag kommer inte kunna hinna med dig!". Jag sprang tills jag vara nära sjukhuset, tårarna rann och jag kännde hur spyan satt i halsen. Jag var då tvungen att stanna och spy upp det som ville komma upp. Strax efter kom mamma och vi sprang tillsammans upp till avdelningen. Jag minns inte vad vi gjorde efter det men jag och mamma kommer aldrig glömma den stunden då vi tog oss upp rekordfort till sjukhuset. Vägen dit kändes som en evighet, benen bar fast man inte orkade och allt jag tänkte på var "tänk om jag aldrig mer får se honom vid liv!".


Jag minns också när jag sov med Sofie på avdelningen och vi delade på nätterna och mornarna. Jag sov på natten oftast och sen tidigt när Victor vaknade så lät jag Sofie sova och fick min dyrbara tid ensam med Victor.
När Victor vaknade så var han oftast på bushumör så han väckte genom att stå i sin lilla sjukhus-spjälsäng och sa "bu!" tills någon vaknade. Sen tog jag honom så han fick sitta med mig i sängen, där läste vi böcker men han ville ändå att mamma skulle vakna.
"Maaaaa  ...  maaaaa!" ropade han i två hela olika tonarter och väntade på svar.. "Maaaaaaaa...  maaaaaaaa!".
"Nej hjärtat, vi går och äter lite frukost, är Victor hungrig?"
"Jaaa!" sa han och vi drog med oss mediciner och droppställning ut till fikarummet. Där försökte jag få i honom det mesta men ingen aptit fanns. Han tyckte mest det bara var mysigt att umgås. När vi tyckte att mamma Sofie fått sova länge nog så fick Victor krypa upp till henne och "bua" tills hon vaknade. Och denna kärlek, man såg verkligen hur mycket Victor älskade sin mamma och hur mycket hon älskade honom tillbaka.

Dessa minnen..

De kommer och går. Mer eller mindre. Jag minns för tillfället mycket mindre än jag önskar att jag gjorde. Jag ångrar att jag inte hade en filmkamera så jag hade kunnat spela in dessa underbara stunder. De hemska minnena sitter nog inpräntade där vare sig man vill eller inte. Ju mer jag skriver ner dessa minnen, ju mer kommer jag ihåg. det är också svårt att försöka minnas då man oftast blir väldigt ledsen eller upprörd. 

Tänk om man skulle tappa minnet, vad vore då livet värt att leva?


 9 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalink-

        DATUM: 2009-12-07 TID: 20:12:59
Nu har många dagar gått sen jag tog mig i kragen och uppdaterade bloggen. Skäms på mig, jag vet! Men jag jobbar och tränar hela tiden så tiden räcker bara inte till ibland.
Sedan jag skrev sist har det inte hänt så mkt. Fått fin choklad av Rickard igen (vet inte vad hans baktanke är men jag tänker inte klaga då jag älskar choklad), vi har varit på hockeymatch - V-ås  - Almtuna, smarrat i oss sushi och bara tagit det lugnt och underbart med glögg och vin kvällar.

Min älskade bonus-mamma Cattis har fyllt år, så nu är hon närare gammel-tant än någonsin. Och imorgon fyller bonus-far Hasse gammelgubbe så December ger mycket att fira då också många av mina vänner fyller denna månad. Grattis till er alla! 

Idag har jag och syrran varit i Barkarby och kollat på barnvagnar och annat smått å gott åt lillan. Det är ju svårare än man tror att hitta en vagn som passar ens alla behov. Rätt fjädring eller styrvinkling? 3 hjul eler 4a? För mig blir det en enda röra. Men ändå blir man lite små sugen själv när man hjälper andra att shoppa. Men jag måste ju hinna med minst 3 varv runt jorden innan jag stadgar mig och skaffar barn. 

Nu sitter jag och väntar på att Rickard ska komma hem från ett möte, vi ska se på Flickan som lekte med elden. Spännande tycker jag, inte lika spännande tycker Rickard som inte ens sett första filmen.. 
SHAME ON HIIIIIM!

Ha det så bra. kramar! 
1 K o m m e n t a r e r
KATEGORI: Allmänt
Permalink